Loman ja työarjen yksi suurimmista eroista on aika. Lomalla on enemmän aikaa. Toki jos ollaan aivan tarkkoja niin ei lomalla ole aikaa yhtään sen enempää, mutta pääsemme vapaammin valitsemaan, mitä päivän tunteina teemme tai jos siltä tuntuu, niin olemaan tekemättä yhtään mitään. Huomaan pohtivani, miten saisin kesälomastani parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Saarnaajan kirjassa kuningas Salomo pohtii, ei vain kesäloman, vaan koko elämän suhteen, mitä sitä oikein kannattaisi tavoitella. Pitäisikö etsiä viisautta: lukea paljon? Kannattaisiko panostaa mukavuuteen: leppoisia hetkiä, hyvää ruokaa, harrastuksia, seikkailuja ja naurua ystävien kanssa? Vai kannattaisiko etsiä menestystä: tehdä jotakin suurta ja mahtavaa, mistä jäisi muistetuksi historian kirjoihin? Vai olisiko kuitenkin viisainta jättää lomailut sikseen ja paiskia kesälläkin töitä?

Saarnaaja oli kirjoittaessaan jo vanha mies ja ”elämässä kaiken nähnyt ja kokenut”. Hän raapusti kirjaansa todella hämmentävää sanat, joista saarnaajan kirja usein muistetaan: ”Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta.” Saar.1:2. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että oikeastaan hän saavutti lähes kaiken, mitä elämässään tavoitteli. Hänestä tuli valtavan viisas, hän nautti elämästä täysin siemauksin ja menestyi. Ja silti kaikki tuntui hänestä jälkikäteen katsottuna turhuudelta ja tuulen tavoittelulta eikä selvästikään täyttänyt hänen sisällään sitä, mitä hän syvimmiltään kaipasi.

Meidän tilanteemme on onneksi olennaisesti erilainen kuin Saarnaajalla. Miksi näin? Koska Jumala on ilmaissut meille aivan suoraan, mistä löydämme sen, mitä etsimme.

Jeesus sanoo: ”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” Joh.10:10

Sana yltäkylläinen on yksi lempisanoistani. Se kuvaa ehkä kaikkein parhaiten elämää Jeesuksen kanssa. Yltäkylläisessä elämässä – siinä on enemmän kuin kylliksi, enemmän kuin riittävästi. Lasi ei ole vain täysi, vaan se on kukkurainen. Ja kun siihen kaadetaan yhä vain lisää elävää vettä, niin siitä tulee väistämättä ylitsevuotava ja siitä virtaa elävää vettä toisillekin.

Jumala on kaiken elämän ja hyvän lähde. Kaikki se hyvä mitä, tässä maailmassa on löydettävissä ja koettavissa, on lähtöisin hänestä. Hänen lahjoistaan riittää iloa, mutta se, mitä oikeasti etsimme, on lahjojen antaja itse. Kaipaamme suhdetta Jumalaan, etsimme suhdetta Jeesukseen. Ja juuri tätä suhdetta hän meille jokaiselle tarjoaa – myös tulevana kesänä.

Ehkäpä otan Raamatun mukaan, kun köllähdän riippumattoon mökillä ja kuuntelen, mistä hän tahtoo minulle puhua. Tai niissä hetkissä, kun rukoilen, kiitän häntä kaikesta siitä hyvästä, mitä hän antaa elämääni: armosta, siitä että hän sovitti syntini kuollessaan ristillä, ystävistä, jäätelöstä, uimisesta…ennen kaikkea kiitän siitä, että saan elää yhteydessä Häneen. Jeesus on tullut antamaan meille yltäkylläisen elämän, joka kestää iankaikkisuuteen asti. Siitä on syytä nauttia täysin siemauksin tulevanakin kesänä.

Mika Falk, Kohtaamispaikan toiminnanjohtaja

Muita blogitekstejä