Psalmi 150:1–6

Halleluja!
Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä taivaan mahtavissa holveissa!

Ylistäkää häntä, hänen väkeviä tekojaan, ylistäkää häntä, hän on suuri!

Ylistäkää häntä raikuvin torvin,
ylistäkää häntä harppua ja lyyraa soittaen!

Ylistäkää häntä tanssien ja rumpua lyöden, ylistäkää häntä luuttua ja huilua soittaen!

Ylistäkää häntä symbaalien helinällä, ylistäkää häntä riemukkain symbaalein!

Kaikki te, joissa on elämän henkäys, ylistäkää Herraa!

Halleluja!

Tämä psalmi jatkaa eilisen juhlan teemaa. Neljässä sen kuudesta jakeesta vain luetellaan instrumentteja, joita voimme käyttää, kunnes viimeinen jae päättää sulkemalla sisäänsä aivan ’kaiken’ – sinut, minut, eläimet, kasvit, koko luomakunnan, kosmoksen ja jopa alkuräjähdyksen!

Jae 2 on kuitenkin toisenlainen ja tarkka: Ylistäkää häntä, hänen väkeviä tekojaan, ylistäkää häntä, hän on suuri! Se kutsuu meitä luetteloimaan kaikki ne tavat, joilla Jumala on muokannut meidän elämäämme ja kulkenut kanssamme. Israelilaiset olisivat tässä kohden ajatelleet erityisesti vapautumistaan Egyptistä ja myöhemmin joutumistaan pakkosiirtolaisuuteen, luvattua maata ja Jumalan heille antamia kuninkaita ja profeettoja.

Meidätkin psalmi kutsuu muistelemaan niitä kertoja, jolloin Jumala on tullut meitä lähelle: ihmisiä, jotka ovat auttaneet meitä tulemaan uskoon tai rakentumaan ja tilanteita, joissa olemme tunteneet, kuinka Jumala voimallaan pelastaa meidät synneistämme tai elämän vaikeuksista. Voimme muistella näitä muodollisesti esimerkiksi pitämällä päiväkirjaa, kertomalla näistä ystävälle tai kirjoittamalla oman psalmimme.

Jos teet niin kuin toivomme, siitä seuraa kaksi asiaa. Ensinnäkin yllätyt siitä, kuinka ihmeellisesti Jumala on sinua siunannut – ihmeellisessä armossaan! Toiseksi huomaat tämän myötä luonnollisesti kaipaavasi sitä, että voisit jakaa kokemuksen tästä samasta siunauksesta tuttujesi ja rakkaittesi kanssa. Tämä syvä kaipaus antaa meille voiman takoa taivaan ovea heidän puolestaan aina siihen saakka, kunnes he voivat itse laulaa tätä psalmia.

Tule, Pyhä Henki, ja anna meille tarinan kertomisen lahja; Auta _____________________ (ystäviesi nimet) kuulemaan ja muuttumaan meidän kertomuksemme myötä.

Muita blogitekstejä