Kihlatultani Mirvalta kysyttiin, mitä hän odottaa kaikkein eniten hääpäivältä:

“Kirkkoa. Sitä hetkeä, kun saamme Jumalan ja läsnäolevan seurakunnan edessä sitoutua toisiimme. Tulla yhdeksi. Eniten kuitenkin odotan sitä tulevaa elämää, mitä saamme yhdessä elää Jumalan johdatuksessa. Jakaa toistemme kanssa ilot ja surut. Kulkea yhteistä matkaa toistemme rinnalla loppuun asti. Loppupelissä millään muulla ei ole väliä.”

Seurusteluaikana kävi selväksi, että haluamme panostaa avioliittoon alusta alkaen. Parempi avioliitto ry:n kurssit kutkuttelivat, koska niitä ystäväpariskunnat olivat meille hehkuttaneet. Saimmekin lopulta häälahjaksi ennakkoon kurssin, joka oli suunnattu avioliittoon aikoville.

Onnistuneista valinnoista elämässä saa hurrata. Kurssi oli todella antoisa, vaikka sen sisältö sinänsä ei ollut tajunnan räjäyttävää. Tärkeintä ja parasta oli se, että saimme rauhassa kahden kesken keskustella yhteisestä elämästä, odotuksista, erilaisuudesta, taustoista, rahasta, seksistä, arvoista, sitoutumisesta ja vähän muustakin. 

Monet asiat parisuhteessa vaativat opettelua eikä yhteinen hengellinen elämä ole siitä poikkeus. Seurakunnassa osataan paljon opettaa siitä, miten minä – yksilönä – hoidan hengellistä elämääni. On tärkeää lukea Raamattua säännöllisesti, rukoilla, käydä ehtoollisella ja elää yhteydessä kristittyihin. Harvemmin puhutaan siitä, miten me – yhdessä – elämme uskoa todeksi. Miten Jeesus näkyy ja kuuluu meidän kotona? Meilläkin yhteinen rukouselämä ruokailujen yhteydessä takerteli aluksi, kunnes keksimme rukoilla niiden asioiden ja ihmisten puolesta, joista olimme muutenkin lähiaikoina keskustelleet. Samoin yhteinen Raamatun lukeminen vaati keskustelun avauksen: “hei, oisko kiva lukea Raamattua illalla yhdessä”. En usko näiden asioiden olevan joka kodissa itsestäänselvyys.

Kynnystä voi nostaa vielä sekin, että koteja on erilaisia. Ei kaikilla ole samanlaista suhdetta Jumalaan. Ei kaikille yhteinen rukous suju tuosta vain. Eikä kaikilla välttämättä ole yhteistä uskoa lainkaan. Erilaisista lähtökohdista huolimatta – ja ehkä nimenomaan niiden tähden – suosittelemme paremman avioliiton kursseja kaikille parille. Kursseilla on kristillinen arvopohja, mutta ne eivät ole överihengellisiä. Itse koimme kurssin ilmapiirin kunnioittavaksi ja ymmärtäväksi elettyä elämää kohtaan. Suosittelemme niitä lämpimästi kaikille pareille noviiseista konkareihin.

Luodaan rohkeasti seurakuntaan aito ja armollinen ilmapiiri myös parisuhdekeskusteluille. Uskon, että Jumala – joka on rakkaus – ymmärtää ja osaa auttaa meitä kaikenlaisissa rakkausasioissa. Iloitaan ja rakastetaan toinen toisiamme.

“Me olemme oppineet tuntemaan Jumalan rakkauden kaikkia meitä kohtaan ja uskomme siihen. Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä.” 1 Joh. 4:16

Lisätietoa kursseista:  parempiavioliitto.fi

Peeti Kallonen, Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen piirijohtaja

Muita blogitekstejä