Kevään merkkejä. Lumet sulaa ja pieniä puroja juoksee asvaltilla auton renkaiden luomissa urissa. Mielikin virkistyy auringon pilkistellessä. Mutta autoilija noituu auton likaantumista.

Armas vaimoni huomautti automme likaisuudesta ja toivoi, että kantaisin miehisen velvollisuuteni pestä auto. Tokaisin siihen, että ”kannattaako sitä pestä, likaantuu saman tien uudestaan.” Siihen viisas naiseni vastasi, että käythän sinäkin lenkin jälkeen suihkussa, vaikka hikoat uudestaan. Viisaita nuo naiset.

Jostain hiipi tajuntaani oivallus. Entä jos omaan uskonvaellukseeni pesii asenne: ”kannattaako sitä peseytyä kun likaantuu kuitenkin uudestaan?”  Kannattaako tulla Jeesuksen eteen puhdistettavaksi, kun lankean kuitenkin uudestaan? Mitä se kannattaa aina uudestaan pyytää Herralta, etten enää tähän samaan syntiin lankeasi?

Tämä kysymys on tietyssä mielessä ihan looginen ja aiheellinen. Syntisiähän sitä ollaan ja lankeavaisia. Mitä järkeä on taas tunnustaa, katua ja pyytää anteeksi, jos kerran kuitenkin kohta lankean? Niinpä.

Mutta hikisenä ja likaisena on vaan niin ikävä elää ja olla. Eikä lähimmäisellä ole sen helpompaa viihtyä hikisen ja likaisen vierellä. Se vaan on niin, että me tarvitsemme päivittäistä pesua, vaikka sama asia uudestaan ja uudestaan likaisi omantuntomme. Se sisäinen lika kun alkaa vähitellen vieraannuttaa ja etäännyttää.  On se synti vaan niin vakava juttu.

Kerran meidät pestiin oikein perusteellisesti. Sitä kutsutaan Raamatussa uudestisyntymisen pesuksi. Eikä sitä pesua tarvitse suorittaa kuin kerran. Se pesu vakuuttaa, että kerran suoritettu yksi ainoa sovintouhri Golgatalla riittää kerta kaikkiaan ja kaikkeen likaan. Kristuksessa saatu uusi elämä ei mitenkään viihdy likaantuneissa vaatteissa. Siksi sisällä ääni huutaa puhtautta.

Siispä rohkeasti vaan Jeesuksen luokse. Puhdistava vesi on siellä valmiina odottamassa. Golgatan veri riittää, eikä Jumala muistele anteeksiannettuja. Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä saa tänäänkin uskoa anteeksi, eikä kertoja lasketa.

Kyllä kylpy tekee hyvää. On niin mukava olla taas raikas ja puhdas. Taidanpa tästä lähteä pesemään sitä likaista autoa.

Matti Vanhanen

Muita blogitekstejä