Tahtoisitko olla energisempi, vähemmän stressaantunut ja paremmassa kunnossa? Ruudulle ilmestyviä mainoksia väistellessäni hämmästelen, kuinka valtavasti on tarjolla mitä ihmeellisempiä tehokuureja, pikadieettejä ja valmennuksia. Yhteisenä nimittäjänä näille ysiysi hintaisille kursseille on  lupaus pikastartista ammattilaisten opastamana kohti uuttaa elämää. Samaan aikaan, kun tämän ajan paastokuurit innostavat ihmisiä elämäntaparemontteihin, yhä harvemmat kristityt tietävät, mistä kristillisessä paastossa on kyse – puhumattakaan, että se olisi osana elämää.

Vanhassa testamentissa Jumala antoi kansalleen Israelille säädöksen, että kerran vuodessa, suurena sovituspäivänä, jolloin uhrattiin syntiuhri koko kansan syntien puolesta, tuli kaikkien paastota. Paastoon liittyi ruuasta pidättäytyminen, mutta se ei ymmärtääkseni ollut paaston syvin olemus. Paaston aikana oli tarkoitus keskittyä katumukseen, rukoukseen ja Jumalan kohtaamiseen.

Uutta testamenttia lukiessa voi hyvin pian havaita, että myös Jeesus paastosi – toimintansa alussa peräti 40 päivää. Jeesukselle näytti olevan itsestään selvää, että myös hänen seuraajansa paastoaisivat. ”Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.Matt.6:16-18

Paasto ei ole maallinen tai hengellinen show, jonka tarkoituksena on kerätä tyylipisteitä joko toisilta ihmisiltä tai Jumalalta. Kyse ei myöskään ole itsensä kiusaamiskilpailusta, kuka jaksaa pisimpään. Paaston ytimessä on syvemmän yhteyden etsiminen Jumalaan, jotta näkisimme yhä selkeämmin kuka Jeesus on ja kuulisimme hänen ääntään paremmin. Kyse on tilan raivaamisesta toissijaisilta ensisijaiselle. Elämän yksinkertaistaminen, jonkin aterian poisjättäminen tai vaikkapa ruutuajan vähentäminen ovat tilan raivaamista. Kätketty aarre sen sijaan löytyy niistä vapautuvista hetkistä, jotka täyttää Jumalan kanssa vietetyllä ajalla rukouksessa, Sanan äärellä tai vaikkapa ylistyksessä. Ja niin vaikeata kuin se ainakin itselleni on: ”Olla vaiti Herran edessä. Puhua itse vähemmän ja kuunnella häntä enemmän.”

Pohdiskellessani omaa paastoamistani muutama päivä sitten, löysin erään hengellisen kirjan välistä liki kaksikymmentä vuotta sitten Jovinuorille tekemäni paastonajan raamatunlukuohjelman. Sillä ehtisi juuri sopivasti lukea aamuhetkissä Uuden testamentin läpi ennen pääsiäistä.

Mika Falk, Kohtaamispaikan toiminnanjohtaja

Muita blogitekstejä