”Sinulle, joka haluat kohdata ilman rooleja ja naamareita. Sinulle, joka haluat jakaa elämän kipuja ja iloja. Sinulle, joka haluat suostua Jumalan kohdattavaksi.”Näin mainostettiin ensimmäistä Kohtaamispaikkaa, joka järjestettiin 29.3.1998 Ahtialan seurakuntakeskuksessa.

Kaikki sai alkunsa Joutjärven seurakunnan lähetyssihteeri Matti Vanhasen, kirkkoherra Seppo Hämäläisen ja nuorisotyönohjaaja Jari Koskisen yhteisestä etsinnästä.

– Joutjärven seurakunnassa oli paljon ohjelmaa ja erilaisia tilaisuuksia, mutta tuntui siltä, että yhteys aikuisten uskovien kesken puuttui. Tarvittiin kotia tai yhteisöä, jossa ihmiset voisivat yhdessä kasvaa, jakaa elämää ja kutsua uusia ihmisiä mukaan, Matti Vanhanen muistelee.

Aluksi iltoja järjestettiin kerran kuukaudessa. Toiminnan lähtökohtana oli hengellisen kodin rakentaminen niille uskoville, joilla ei sellaista vielä ollut. Alusta asti toimintaa pyrittiin rakentamaan lapsiperheitä ajatellen ja yhdessä tekemisen kulttuuria etsien.

– Musiikissa oli houseband ja laulut uudempia hengellisiä lauluja. Pyhäkoululaisille ja varhaisnuorille järjestettiin omaa ohjelmaa, johon Ahtialan uunituore seurakuntakeskus tarjosi erinomaiset puitteet. Illoissa oli myös mahdollisuus rukouspalveluun ja selkeää raamattuopetusta. Niin ja tietysti yhteyden rakentamista kahvikupin ääressä, Matti lisää.

Kahdenkymmenen vuoden matkalla on saatu kokea runsaasti hyvän Jumalan johdatusta. Useita kymmeniä ihmisiä koonnut toiminta on kasvanut ja laajentunut kolmensadan ihmisen yhteisöksi. Kohtaamispaikka iltojen lisäksi tänä päivänä yhteisön elämää rikastuttavat raamattupiirit, rukoustoiminta, koulutukset, leirit ja retket. Uusimpana avauksena on tämän vuoden alussa aloitettu Kohtaamispaikkojen tulkkaaminen arabiaksi ja dariksi.

– Kesä 2006 oli hyvin merkittävä. Silloin muotoutuivat Kohtaamispaikan nykyiset unelmat ja tavoitteet, jotka ovat ohjanneet toimintaa siitä lähtien. Tai ehkä paremminkin moni asia, jotka olivat jo yhteisössä totta ja olemassa tuli sanoitettua selkeämmin, Matti summaa.

Kohtaamispaikkaa kuvaaviksi sanoiksi valikoituivat yhteys, ylistäminen, kasvaminen, palveleminen ja lähettäminen. Näille ydinarvoille tai periaatteille on toimintaa rakennettu ja yhä rakennetaan.

Entäpä Kohtaamispaikan tulevaisuus?

– Jeesuksen antama tehtävä ei ole muuttunut kahdentuhannen saati sitten kahdenkymmenen vuoden aikana. Meidän sen sijaan on löydettävä yhä uudestaan toimivat tavat kertoa hyvä sanoma Jeesuksesta ja tehdä kaikista kansoista Hänen opetuslapsiaan, Matti innostuu.

 

Tervetuloa juhlimaan 20 -vuotiasta Kohtaamispaikkaa Joutjärven kirkkoon sunnuntaina 15.4.

 

Virstan pylväitä:

1998 Toiminta alkaa Ahtialan seurakuntakeskuksella

2001 Ensimmäinen kohtaamispaikkaleiri

2002 Illat joka toinen viikko

2005 Päijät-Hämeen Kansanlähetys mukaan yhteistyöhön

2006 Toiminta siirtyy Joutjärven kirkolle

2007 Lahden Kohtaamispaikan tuki ry perustetaan

2011 Täysiaikainen työntekijä Kohtaamispaikkaan

2017 Vastuu Kohtaamispaikka toiminnan järjestämisestä Lahden Kohtaamispaikka ry:lle ja Päijät-Hämeen Kansanlähetykselle

 

Kohtaamispaikasta lähteneitä lähettejä:

  • Katriina ja Vesa Sipari
  • Tania ja Mika Lehtinen
  • Sari ja Seppo Kulppi
  • Heli ja Timo Poikolainen

 

Mika Falk, toiminnanjohtaja Lahden Kohtaamispaikka

 

Muita blogitekstejä