Kokoonnuimme Kohtaamispaikan kuoron kanssa treeneihin ja tavanomaisesta poiketen juttelimme hieman ylistämisestä. Huomasin siemenen tulleen kylvetyksi ja koitan istuttaa sen tällä tekstillä hyvään maahan. Katsotaan onnistunko.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ylistys? Minulla tulee mieleen tällaisia: esiintyminen, nolous, pieleen menee, mitä muutkin ajattelevat tai maan mato. Toisaalta tavoitan positiivisenkin puolen: yhteys Jumalaan ja seurakuntaan, ilo, rauha, taivas ja tanssi.

Daavid oli rohkea ja paheksuntaakin aiheuttanut ylistäjä (1. Aik. 15:29). Tuli hän matkan varrella sepittäneeksi lukuisia ylistysbiisejäkin. 

Daavidin psalmi “Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on, ylistä hänen pyhää nimeään. Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.Hän antaa anteeksi kaikki syntini ja parantaa kaikki sairauteni. Hän päästää minut kuoleman otteesta ja seppelöi minut armolla ja rakkaudella. Hän ravitsee minut aina hyvyydellään, ja minä elvyn nuoreksi, niin kuin kotka.” Ps. 130:1-5

Istuin tyttäreni kanssa ruokapöydässä ja katselin auringonlaskun kultaamia mäntyjä. Sain siitä mielleyhtymän ylistämiseen. Ylistäminen kaunistaa sielun ja kasvattaa sitä kohti valoa eli Jumalaa. Kasvu tapahtuu huomaamatta niin hitaasti, ettei sitä pysty siinä hetkessä havaitsemaan, mutta kun seuraa luonnon muuttumista keväästä syksyyn, on kasvu merkittävää.

Voisit naurahtaa, jos väittäisin ylistämisen olevan taistelumuoto sodassa, mutta luepa huviksesi 2. Aik. 20 ja mieti uudestaan. Ajattele, mikä voima ylistämisellä on. Se on ylösnousemusvoima. Enkä puhu nyt voimasta, joka riittää seurakuntalaisen pepun nostamiseen penkistä.

Uimaan opettelua lasten kanssa seuranneena näen paljon yhtäläisyyksiä ylistämään opettelussa. Ensin harjoitellaan vanhemman sylissä, sitten potkuja tuettuna jne. Totutellaan kylmään veteen kahlaamalla ja lopuksi hyppäämistä uimaan. Palkintona on uimisen riemu ja uimataidon tuoma hengissä pysymisen taito. Ylistämisessä askeleina minulla oli aikanaan alkuhämmennyksestä toipuminen Jyväskylän vapaiden suuntien seurakunnissa ja siitä pikku hiljaa kädet ylös ja huojuntaa musiikin tahtiin. Joskus hurjassa nuoruudessani intouduin jopa tanssimaan. Sinun reittisi ja tapasi ylistää voi olla hyvinkin toisenlainen.

Jään innolla odottamaan, kuinka moni rohkaistuu tulemaan kirkkosalin etuosaan penkkirivistöjen poteroista. Mennään vaikka kahdestaan tai pyydät jonkun muun mukavan kaverin mukaan.

Rakkain terveisin kuororivistön takalinjan ylistäjä,
Jukka-Pekka Vehkala

Muita blogitekstejä