Oletko joskus kulkenut metsäpolkua? Minua vaivaa monesti niiden mutkaisuus. Suuntavaisto menee ja matka pitenee. Miksi polut ovat mutkaisia? Luulisi ainakin maanteiden kulkevan suoraan, mutta eihän sekään ole totta.

Samoin on elämämme laita. Se ei mene suorinta reittiä kohti mainetta ja kunniaa. Miksi Jumala johdattaa meitä mutkaista tietä? Luulen, että asia on kaksijakoinen. Ensinnäkin emme kulje Jumalan tahdon mukaan ja toiseksi Jumala ohjaa huonon maaston ohi.

Peeti puhui opetuksessaan seinästä, jonka taakse näkee vain Jumala. Sama koskee mutkaa. Sen taakse ei näe. Se tietysti aiheuttaa pelkoa meissä. Silti pitäisi luottaa Jumalan johdatukseen. Mutkassa voi olla valopylväs, joka voisi elämän polulla tarkoittaa, että tiedämme jotain tuosta mutkasta. Esimerkiksi olet opiskelemassa ja tiedät, että sinun on tehtävä valinta opintojen jälkeen, mitä aiot tehdä. Aina ei tietysti ole valoja polullamme ja näkyvyys huono.

Minä tykkään oikopoluista. Kerran olin menossa pyörän ja google mapsin avulla kotiin metsässä ja katsoin, että reitti tekee lenkin. Jos menen suoraan ja ”oikaisen”, niin polku on edessä ihan pian. Tuumasta toimeen ja kohta huomasin, että olen kavunnut hervottoman mäen päälle ja minun ja polun välissä on jyrkkä alamäki ja sankka metsä.

Elämän polullakaan ei ole aina luottamista muiden ”tiekarttoihin” ja neuvoihin. Joku voi kertoa sinulle vaikkapa, mihin uralle sinun pitäisi ruveta. Olisi ihan loogista ajatella, että jos saat matikan yo-kokeesta täydet pisteet, niin alat vaikka matemaatikoksi. Mutta ei se välttämättä ole niin, jos vaikka pitää todella paljon kemiasta. Heath Ledger valitsi näyttelemisen shakin sijaan. Mooses kutsuttiin kuninkaan hovista hänen tielleen kohti toisenlaista ”kuninkuutta”.  Lisäksi voi olla niin, että Jumala kutsuu meitä poikkeamaan muiden ihmisten kehottamalta polulta umpihankeen, jotta voisi käyttää meitä vaikka eksyneen veljen löytämiseen.

Sitten on se mahdollisuus, että polkumme on ollut suora pitkän aikaa emmekä halua tehdä mutkaa vaikka Jumala siihen kehottaisi. Jumala näkee sen ylämäen ja metsän edessämme, johon olemme pyrkimässä. Toisaalta Jumala voi kääntää tietämme antaakseen sen kautta siunauksen omaan elämäämme.

Johtopäätös:Älä tuijota menneeseen (kts. Humen giljotiini). Älä myöskään luota yksin omaan päättelyysi äläkä muiden. Luota Jumalaan. Tavoittele Jumalan valtakuntaa ja Hänen kaltaisuuttaan lukemalla Raamattua, rukoilemalla ja soveltamalla oppimaasi käytäntöön. Havaitse malli ja sovella sitä muualle. Esimerkiksi: Havaitse muurahaisen työteliäisyys ja sovella sitä omaan elämääsi tai havaitse tilanne Kariston lenkkipolulla ja sovella siitä elämänohje vaikka koko seurakunnalle jaettavaksi.

 

Jukka-Pekka Vehkala

 

 

Muita blogitekstejä