Osallistuin muitten Kansanlähetyksen Japanin lähettien kanssa marraskuun puolivälissä kolmipäiväiseen konferenssiin, jonka järjesti Japanin Church Planting Institute (seurakuntien perustamista edistävä instituutti). Yli neljäsataa japanilaista ja ulkomaalaista kirkkojen ja lähetysjärjestöjen työntekijää ja kaksisataa lasta valtasivat rauhallisella maaseudulla olevan hotellin.

Luentoja ja seminaareja japaniksi ja englanniksi kuunnellessani tajusin, että väistämättä tulkitsen kuulemaani suomalaisena luterilaisena lähetystyöntekijänä, jolle on muodostunut vuosikymmenten saatossa omat näkemykset ja mielipiteet evankelioimisesta ja kristittynä elämisestä. Haluan jakaa joitain ajatuksia, jotka konferenssin anti kirvoitti.

Yleisöä Japanin Church Planting Instituutin järjestämästä kolmipäiväisestä konferenssista.

Monen luennoitsijan suusta kuulimme selkeästi, että olemme syntisiä ja tarvitsemme Jumalaa, joka vanhurskauttaa meidät armosta Jeesuksessa Kristuksessa. Koska olemme syntisiä ja heikkoja, meidän tulisi joka päivä saada kuulla evankeliumin vapauttava sanoma: ”Jeesus rakastaa sinua. Hän antaa kaikki sinun syntisi anteeksi. Sinä olet Jumalan lapsi. Sinä kelpaat Jumalalle Jeesuksen tähden.”

Kuin elokuvan traileri

Uskovina meidän tulisi tunnistaa identiteettimme armahdettuina Jumalan lapsina joka päivä eikä vain kirkossa käydessämme. Jokainen kristitty on lähetystyöntekijä siinä ympäristössä, jossa elää. Jumalan suunnitelmiin kuuluu, että Japani (ja muut kansat) tavoitetaan nimenomaan Jeesukseen uskovien ihmisten kautta. Kristitty on kuin elokuvan traileri. Sen nähtyään ihminen haluaa nähdä myös varsinaisen elokuvan. Kun ihminen näkee kristityn elämässä Jeesuksen rakkautta, hän haluaa myös kohdata itse Jeesuksen.

Konferenssissa tuli esille, että kristittynä kasvaminen on yhä syvenevää syntisyyden tuntemista ja samalla kasvua ristillä ilmenneen Jumalan armon tuntemisessa.

Kristityn elämässä on neljä voimaannuttavaa ja muutosta tuovaa tosiasiaa:

1. Olet paljon syntisempi kuin uskallat ajatella. Tämän ymmärtäminen laittaa kristityn pienelle ja nöyrälle paikalle Jumalan ja ihmisten edessä.
2. Sinua rakastetaan paljon enemmän kuin uskallat edes toivoa. Tämä tuo kristityn elämään turvallisuuden tunnetta.
3. Jumalan suunnitelma sinua varten on paljon suurenmoisempi kuin osaat kuvitella. Tämä tosiasia antaa rohkeutta.
4. Jumala osoittaa sinulle heikkoutesi, jotta hänen voimansa tulisi esiin sinussa. Jumalan armo tulee täydelliseksi heikkoudessa. Tämän tietäminen vaikuttaa lannistumattomuutta.

Näiden neljän voimaannuttavan asian kautta Jumala varustaa meitä elämään päivittäin kristittyinä omassa elinympäristössämme.

Kuuntelijana ja kertojana

Meidän kristittyjen tehtävä on rakastaa lähimmäisiämme, kuunnella heidän tarinaansa ja sitä, mitä heille kuuluu, sekä auttaa ja palvella heitä siinä missä voimme. Se ei kuitenkaan vielä riitä synnyttämään uskoa Jeesukseen. Kun tulee sopiva hetki, voimme kertoa Jeesuksesta, niistä juurista, joista itse ammennamme voimia ja iloa elämäämme. Evankeliumin kuuleminen synnyttää uskoa, ja sitä kautta seurakunnat kasvavat.

Kun katsomme taaksepäin, näemme Jeesuksen ristin ja syntiemme sovituksen. Kun katsomme eteenpäin, näemme taivaan ja ikuiset ilojuhlat. Tänään vaellamme Jeesuksen omina ja saamme voimamme evankeliumista emmekä omista teoistamme.

Tällaisen yhteenvedon kokosin konferenssin aikana tehdyistä hajanaisista muistiinpanoista. Se on vain pieni osa kaikesta annista, mitä osallistujat saivat luennoista ja useista kanavista.

Jukka Kallioinen
vapaaehtoinen Japanin lähetti

Muita blogitekstejä