Kohtaamispaikka on kasvanut pienestä porukasta liki 300 ihmisen yhteisöksi.

– Tunnen suurta kiitollisuutta ja ihan hengästyttävää iloa, että saan olla tällaisessa porukassa mukana ja ihan omana epätäydellisenä itsenäni.

Näin kuvaa Anu Moilanen Joutjärven kirkolla toimivaa Kohtaamispaikkaa. Kohtaamispaikka täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja Anu on ollut mukana alusta lähtien.

Anu Moilanen muutti Lahteen perheineen reilut 20 vuotta sitten Mäntyharjulta miehensä Harri Moilasen työn perässä.

– Emme tunteneet Lahdesta ketään. Lapset olivat pieniä, ja kontakteja syntyi lähinnä heidän kauttaan. Etsin itselleni hengellistä kotia ja seurakuntayhteisöä, josta saisin ystäviä. Porukoihin oli kuitenkin uutena tulokkaana vaikea päästä.

Sitten Anu luki silloisesta Kotikirkko-lehdestä ilmoituksen.

”Sinulle, joka haluat kohdata ilman rooleja ja naamareita. Sinulle, joka haluat jakaa elämän kipuja ja iloja. Sinulle, joka haluat suostua Jumalan kohdattavaksi.”

– Ajattelin heti, että tuo on minun juttuni. Alkuvuosina kävimme koko perheen voimin, nyt kahdestaan, kun lapset ovat lentäneet pesästä.


Anu sanoo, että Kohtaamispaikka on vuosien varrella kehittynyt paljon. Ahtialan seurakuntakeskuksesta on siirrytty Joutjärven kirkolle, muutaman kymmenen porukka on kasvanut 300 ihmisen yhteisöksi. On kokeiltu monenlaista toimintaa, on opittu uutta, kasvettu ihmisinä.

– Täällä opetellaan Taivaan Isän, muiden ihmisten ja itsemme kohtaamista. Vaikka paljon on vuosien varrella muuttunutkin, perus on säilynyt: reipas musiikki, voimakas yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja tervehenkinen opetus.

– Kohtaamispaikka on minulle suorastaan elintärkeä. Olen saanut olla suunnittelemassa ja tekemässä ja saanut paljon ystäviä. Kokemukseni mukaan tämä on porukka, jolla on jalat maassa ja sydän taivaassa.

Kohtaamispaikassa käy kaikenikäisiä ihmisiä. Koko ajan on käynyt paljon lapsiperheitä.  Eri ikäisille lapsille on omaa laadukasta ohjelmaa, eikä kukaan hermostu, vaikka kirkossa on lasten ääniä ja töminää. Kohtaamispaikan ”ensimmäiset lapset” ovat jo niin aikuisia, että he itse ovat järjestämässä toimintaa. Sukupolven vaihdos on tapahtunut.

– Ja on kohtaamispaikassa muutamia meitä alkuperäisiä ”muinaismuistojakin”, nauraa Anu. Kaikki ovat tervetulleita.

Kohtaamispaikka järjestää kahdesti vuodessa leirin Siikaniemen kurssikeskuksessa.

– Leireillä olemme olleet alusta lähtien koko perheen voimin. Siellä viimeistään tutustuu ihmisiin.

Kohtaamispaikkalaisia kannustetaan osallistumaan myös pienryhmätoimintaan ja sellaisia onkin erilaisia lenkkiraamiksesta alkaen. Kesätauon aikana pyörivät Kesäkohtaamispaikat kotipihoissa. Uutena on alkamassa Iso Olohuone –toiminta, jossa kokoonnutaan kodeissa.

Anu Moilasen oli aikoinaan vaikea löytää paikkaa seurakunnassa. Siksi häntä huolestuttaa, miten sana Kohtaamispaikka vastaa todellisuutta. Lähteekö sieltä joku pois ilman, että on kohdannut ketään?

– Jokaisella ihmisellä on tarve tulla kohdatuksi. Meidän pitää entistä enemmän opetella kohtaamaan ihmisiä. Siihen ei välttämättä paljon vaadita: tervehdys ja hymy auttavat alkuun. Uusilta tulijoilta voi puuttua rohkeutta tulla joukkoon ja meiltä ”kantakohtaamispaikkalaisilta” taitoa huomata, että nyt tuota ihmistä pitäisi nyhjäistä hihasta.

Ja lopuksi Anu haluaa onnitella merkkivuottaan juhlivaa Kohtaamispaikkaa.

– Tervetuloa juhlimaan Joutjärven kirkkoon sunnuntaina 15.4. kello 16.

 

Laura Visapää, Lahden seurakuntayhtymän tiedottaja

 

Juttu on julkaistu kirkonseutulehdessä nro 7

Lehdet luettavissa:

http://www.lahdenseurakunnat.fi/verkkokirkko/kirkonseutu-lehti

 

 

Muita blogitekstejä